Orientarea sexuală este o componentă importantă a identității noastre. Aceasta se referă la atracția romantică, emoțională și sexuală a unei persoane față de altele, indiferent de genul acestora. În timp ce majoritatea oamenilor sunt atrași de persoanele de gen opus, există și alte tipuri de orientare sexuală care reflectă variația și diversitatea umană. În acest articol, vom explora cele mai cunoscute și discutate tipuri de orientare sexuală.

1. Heterosexualitate

Heterosexualitatea se referă la atracția față de persoane de sex opus , respingând total o legătură sentimentală sau sexuală cu același sex. Majoritatea speciilor de animale prezintă acest comportament, deoarece reprezintă un mecanism evolutiv de conservare a speciei. Acesta este modelul cel mai acceptat de societatea tradițională și chiar considerat cel mai natural model (heteronormativitate) în unele cercuri sociale.

2. Homosexualitatea

Un homosexual este atras de o persoană de sex opus . Deși rămâne un model binar, homosexualii sunt considerați o minoritate sexuală reprimată istoric. Putem vorbi de homosexualitate ca atracție a sexului masculin față de masculin (gay) sau atracție între persoane de sex feminin (lesbiană).

3. Bisexualitatea

Bisexualitatea este atracția sexuală sau sentimentală față de ambele sexe , deși nu în același grad sau intensitate. Ca și în cazurile anterioare, nu este neobișnuit să vedeți comportament bisexual la alte specii de animale. Bisexualitatea este o orientare flexibilă, care îi cuprinde pe cei care sunt convinși de atracția lor față de ambele sexe (bisexualitate) și pe cei care nu sunt siguri (bicuriozitate).

4. Asexualitatea

Asexualitatea este unul dintre cele mai puțin frecvente comportamente sexuale și constă în absența dorinței sau a atracției sexuale . În acest sens, ar putea fi descrisă ca fiind absența orientării sexuale, motiv pentru care unii o scot din lista comportamentelor sexuale. În termeni lingvistici, servește și la desemnarea lipsei temporare sau permanente de interes sexual.

5. Pansexualitatea

Pansexualitatea este un nou concept care a apărut ca urmare a acceptării sociale a diferitelor comportamente sexuale. Se referă la atracția față de oameni, indiferent de sexul , genul sau identitatea lor sexuală. Aceasta include atracția față de persoane de gen non-binar. Mulți pansexuali susțin că nu există nicio relație între sexul biologic și atracția fizică.

6. Demisexualitatea

Demisexualitatea este una dintre cele mai complexe orientări de pe listă. A fi demisexual înseamnă a te simți atras de persoanele cu care am stabilit o legătură emoțională pentru o anumită perioadă de timp, indiferent de sexul sau genul lor. Un demisexual poate prezenta un comportament heterosexual, homosexual sau bisexual.

7. Antrosexualitate

Antrosexualitatea este termenul care definește persoanele care nu sunt conștiente de orientarea lor sexuală , astfel încât acestea permit o anumită flexibilitate în relațiile lor sentimentale sau sexuale. În acest sens, ei pot dezvolta relații cu persoane de diferite sexe și genuri.

8. Graysexualitatea

Graysexualitatea este numită și grey-asexualitate. Este un comportament   la jumătatea distanței dintre sexualitate (de orice tip ar fi acesta) și asexualitate . Prin urmare, sunt oameni apatici din punct de vedere sexual, ceea ce îi face adesea să creadă în mod eronat că sunt depresivi.

9. Lithsexualitatea

Ceea ce îi diferențiază pe lithsexuali de restul este că ei nu caută interes sau dorință reciprocă . Se bucură pe deplin de sexualitatea lor, dar nu consideră că dorința și atracția partenerului lor sexual sunt importante.

10. Skoliosexualitate

În ceea ce privește skoliosexualitatea, unii o definesc ca fiind atrași de persoane non-binare, transgender sau intergenere. Cu alte cuvinte: nu sunt atrași de oamenii care se identifică cu genul lor .

11. Autosexualitate

În cele din urmă, găsim autosexualitatea. Nu este nici mai mult, nici mai puțin decât atracție sexuală pentru sine . Prin urmare, există un anumit grad de asexualitate dacă înțelegem actul sexual ca expresie a dorinței între două persoane. Cu toate acestea, pot face sex pentru a crește acea dorință sau stima de sine.

  • Dezmințim cele mai comune mituri despre sexualitate.

Referințe bibliografice

Maffia, D., Berkins, L., Cabral, M., Fernández-Guadaño, J., Fisher Pfaeffle, A., Giberti, E., … & Soley-Beltran, P. (2003). Sex și sexualități ale migranților transgender. Editor feminin.

Leiva, P.G. (2005). Identitatea de gen: modele explicative. Scrieri de psihologie, (7), 71-81.

Ahmed, S. (2006). Fenomenologie queer: Orientări, obiecte, altele. Duke University Press.