ECSTASY

Clasa de medicamente: Entactogeni

 

Medicamente individuale: Metilendioximetanfetamină (MDMA), Metilendioxiamfetamină (MDA), Metilendioxiletilamfetamină (MDE), Metilonă(3,4-metilendioxi-N-metilcatinonă), Mefedronă (4-metilmetcatinonă, 4 MMC), Etlinonă (3,4, metilendioxi-N-Etilcatinonă, Butilonă β-ceto-N – metilbenzodioxolilbutanimină), Nafirnonă

 

Termeni uzuali: Ectasy, Boabe, Molly, X, XTC, MDMA, Eve(MDE), Love (MDA), Miau (mefedron), M1(metilonă).

Toate medicamentele din această clasă cresc ritmul cardiac, tensiunea arterială și temperatura corpului și produc un astfel de sentiment de energie observat după consumul de amfetamine. De asemenea, aceste medicamente suprimă pofta de mancare. Cu toate acestea, efectele acestor medicamente asupra stării de spirit sunt destul de bune diferite de cele cauzate de amfetamine. Provoacă o stare caldă de „empatie” și sentimente bune pentru toți cei din jur.

 

SUPRADOZAJ ȘI ALTE EFECTE NEGATIVE:

La doze mari de MDMA, consumatorii prezintă adesea nervozitate și strângerea dinților. MDMA a provocat o serie de decese atunci când a fost utilizat în doze mari în asociere cu niveluri ridicate de activitate fizică (petreceri de tip “rave”).  Moartea este de obicei tipică supradozei cu stimulente împreună cu hipertensiune arterială, creșterea temperaturii corporale și insuficiență renală. Deteriorarea neuronilor serotonici pe termen lung este sugerată de studiile pe oameni și pe animale.

 

COMBINAȚII PERICULOASE CU ALTE MEDICAMENTE/DROGURI:

Aceste medicamente sunt periculoase dacă sunt luate în asociere cu antidepresive sau droguri ilegale care sunt inhibitori ai monoaminooxidazei (MAO). Ele pot declanșa “sindromul serotoninenergic”, simptome care includ o creștere periculoasă sau letală a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și creșterea temperaturii corpului.

 

 CUM CIRCULĂ MDMA PRIN CORP:

MDMA și substanțele sale similare sunt de obicei administrate pe cale orală sub formă de pastile, sintetizate de laboratoarele bootleg care fac pastile în diferite culori (alb, galben, violet și bej). MDMA (cunoscut și ca Molly) este vândut sub formă de pulbere albă pe care consumatorii o pun în propria capsulă ingerată sau dizolvată în apă. Compoziția reală a pastilelor poate varia de la câteva miligrame până la 200 de miligrame. O doză medie este 100 de miligrame. MDMA este absorbit în tartrul gastrointestinal, iar nivelurile de vârf sunt atinse în aproximativ o oră.  Efectele durează între 3 și 6 ore.

 

CE EFECTE ARE MDMA ASUPRA CORPULUI SI CREIERULUI:

Consumatorii de MDMA oferă relatări extrem de asemănătoare când se referă la senzațiile pe care le au după administrarea drogului. Aproape toate persoanele consumatoare spun că provoacă un sentiment de empatie, deschidere și grijă pentru cei din jur. Creșterea emoțiilor pozitive a fost descrisă ca o scădere a gradului de prudenței față de ceilalți, a fricii, a sentimentului de separare, agresivității și a stărilor obsesive.  O persoană care consumă drogul pentru prima oară a descris astfel efectele acestuia: “Ceea ce se întâmplă este că drogul pune stâpânire pe toți neuronii și anulează reacția la frică. Te simți deschis, calm, plin de iubire. Nu-mi pot imagina pe nimeni cuprins de furie sub influența sa, ori egoist, rău sau chiar defensiv. Ai o mulțime de intuiții despre propria persoană, intuiții reale care rămân și dupa propria persoană, intuiții reale care rămân și după ce experiența s-a încheiat. Nu îți oferă nimic din ce nu este deja acolo. Nu este o călătorie și nu pierzi contactul cu lumea. Poți să răspunzi la telefon, să îți suni mama, iar ea nici sa nu știe că te-ai drogat.”

Atât la animale cât și la oameni, MDMA pare să cauzeze o combinație de efecte asemănătoare amfetaminei și halucinogenelor. MDMA, de obicei, nu provoacă halucinații deschise, dar mulți oameni au raportat creșterea stimulilor senzoriali și percepția distorsionată a timpului în timp ce se aflau sub influența drogului.

Acesta cauzează o hiperactivitate asemănătoare cu aceea indusă de amfetamină, la oameni “luptă sau fugi”. De exemplu, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, iar mușchii netezi ai ramificațiilor bronhiilor (bronhiolele) se dilată. Pupilele se dilată, iar fluxul sangvin din mușchi crește.

De obicei, MDMA afectează și comportamentul sexual atât la oameni, cât și la animale. Atât bărbații, cât și femeile pot experimenta o întârziere sau o incapacitate de a ajunge la orgasm, deși plăcerea senzorială a excitării sexuale rămâne intactă sau crește.

În general, MDMA creează un profil comportamental extrem de neobișnuit. Senzațiile pozitive pe care le relatează oamenii sunt foarte asemănătoare cu efectele fluoxetinei (Prozac) și fenfluraminei (principalul ingredient al pastilei de slăbit, retrasă de pe piață, Pondimin).

O mare parte din acțiunea MDMA este explicată de abilitatea sa de a crește în sinapse nivelurile neurotransmițătorilor monoaminici: dopamina și norepinefrina și serotonina.

 

TOXICITATEA MDMA:

MDMA poate fi neplăcut și chiar periculos în doze mari. Oamenii raportează nervozitate și clănțănitul dinților pe măsură ce doza crește, precum și toate semnele clasice de suprastimulare ale sistemului nervos simpatic. Foamea este suprimată, iar oamenii de obicei experimentați au gura uscată, crampe musculare și uneori greață.

În unele cazuri provoacă atacuri de cord și accidente cerebrale la câțiva oameni. Din păcate, este greu de precizat ce doză este de fapt toxică pe baza rapoartelor. Oamenii au luat de obicei Ectasy la o petrecere, adesea combinate cu altre droguri și mai târziu își aduc aminte vag ce alte droguri au mai luat.

Multe persoane  au încercat să se protejeze împotriva deshidratării și hipertermiei (temperatura crescută a corpului) induse de MDMA bând multă apă. Unii beau o cantitate atât de mare de apă într-un timp scurt, încât concentrația de sodiu din sânge scade. Această afecțiune, denumită hiponatremie, cauzează dureri de cap, greață, vârsâturi, convulsii și, în cazuri extreme, edem cerebral și moarte.

MDMA  a fost considerat responsabil pentru o serie de probleme psihiatrice/psihologice. Consecința cea mai frecventă este “proasta dispoziție” care survine la câteva zile după folosirea MDMA. Unii oameni au depresii clinice ușoare, se simt mai iritabili sau mai agresivi și au atacuri de panică.

 

EXISTĂ EFECTE PE TERMEN LUNG?

Înțelegerea efectelor pe termen lung ale MDMA este dificilă deoarece majoritatea consumatorilor de MDMA consumă în același timp și alte droguri cum ar fi marijuana, alcool și opioide, care le influențează sănătatea și funcția creierului. Cercetările recente au început să scoată în evidență efectele MDMA și importanța relațiilor dintre doze.

O serie de rapoarte arată că utilizarea intensă a MDMA poate fi asociată cu incapacitatea de a actualiza și accesa amintiri care este asociată strict cu utilizarea MDMA și nu ale altor tipuri de droguri. Însă, nu se știe dacă efecte precum creșterea impusivității sunt caracteristici ale MDMA-ului sau sunt pur și simplu simptome pe care consumatorii le-au avut înainte de a începe să folosească.

 

ESTE MDMA ÎNTR-ADEVĂR NEUROTOXIC?

Există controverse cu privire la faptul dacă MDMA provoacă daune pe termen lung la neuronii serotoninici, o preocupare care a apărut din experiența anteriorară cu droguri similare care eliberează serotonina (ex: amfetamina). Studiile de laborator au demonstrat că provoacă modificări ale neuronilor dopaminergici sau serotoninici din creier. În studiile pe animale a condus la pierderea tutoror moleculelor serotoninergice din terminațiile nervoase serotoninice.  În privința acestor droguri, totul ține de doză și timp. Dozele moderate produc scăderi semnificative ale indicilor de serotonină. Iar dozele mari pot elimina capacitatea neuronilor de a elibera serotonina timp de luni de zile.

 

ÎNLOCUITORI MDMA:

De când Agenția Națională Antidrog a clasat MDMA în gradul I, au evoluat constant o serie de înlocuitori care au apărut în încercarea de a veni cu alternative “legale”. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt mefadrona și metilona, acestea fiind săruri de baie. Efectele lor comportamentale și toxicitatea sunt similare cu cele ale MDMA. Modelul de toxicitate include stimularea sistemului nervos simpatic din cauza norepinefrinei și a temperaturii corporale ridicate. Se cunosc încă puține lucruri despre efectele pe termen lung, deși unele rapoarte indica faptul că acestea nu provoacă scăderi pe termen lung de serotonină precum cele cauzate în urma consumului de MDMA.

 

VĂ PUTETI PROTEJA ?

Nu putem sa raspundem aici la această întrebare, dar vrem să emitem un avertisment.Uneori, există și o parte bună a stărilor negative: acestea sunt cauzate de experiențe neplăcute si adesea motivează schimbările personale în mai bine.